De Hamsterborg en oma van Til


HamsterborgDe Hamsterborg in Den Ham, ook borg Piloersema genoemd, is gebouwd in de 17 eeuw. De borg is in 1837 verkocht aan Tonnis Bartelds Wieringa (ook wel Tun van Beswerd genoemd), één van mijn voorouders. Er hebben drie generaties Wieringa’s op de borg gewoond. In 1991 stierven de laatste eigenaren en werd de borg het eigendom van de Stichting Wieringa van Hamsterborg. In het testament van de laatste eigenaren, Jan Tonnis Wierenga en mr. Cornelia Wierenga-van der Valk, stond dat de borg een publieke functie moest houden.

Tegenwoordig is er een bed & breakfast gevestigd en worden er zalen verhuurd voor feesten en vergaderingen.

Afgelopen zondag was op de Hamsterborg een open dag, waar we geweest zijn. Maar op welke manier heeft de Hamsterborg met onze familie te maken?

Zoals eerder genoemd is de borg in 1837 gekocht door Tonnis Bartelds Wieringa (1776-1850). Hij was op de betovergrootvader van mijn oma, Anje van Til (1896-1982). Ook was Tonnis Bartelds Wieringa de opa van Derk Wieringa (1862-1942). Derk Wieringa woonde met zijn vrouw Henderika Rozema (1870-1929) op de Hamsterborg. Deze Henderika Rozema was de tante van mijn oma, zij was namelijk de zus van de moeder van Anje, Jantje Rozema (1862-1957). Op deze manier is de borg op twee manier aan onze familie gelinkt.

Hieronder overzichten van deze verwantschappen (klik op een schema voor een groter formaat):

Foto’s van de Hamsterborg, gemaakt tijdens de open dag op 6 mei 2018

Links:

Artikel over de Hamsterborg in het Nieuwsblad van het Noorden van 14 maart 1987

Stichting Wierenga van Hamsterborg

Vereniging Vrienden van de Hamsterborg

Verhuur, overnachtingen etc. in de Borg

De Hamsterborg is te vinden aan de Sietse Veldstraweg 25 in Den Ham.