Feitze van Zwol in Houtigehage


Onlangs is de Dragtster Courant toegevoegd aan de krantendatabase Delpher. Omdat verschillende van mijn voorouders in het gebied rondom Drachten woonden ben ik gaan kijken of ik meer informatie over hun kon vinden. Ik ben begonnen met zoeken naar mijn overgrootvader, Feitze van Zwol. Zijn kwartierstaat kan je hier vinden.

In dit artikel laat ik zien wat ik gevonden heb en hoe ik heb geprobeerd te plek te vinden waar Feitze en zijn gezin gewoond hebben.

Naar Houtigehage

Ik wist dat Feitze en zijn vrouw Lolkje en hun gezin in Rottevalle hadden gewoond en daarna in Houtigehage.

Waar hij in Rottevalle woonde wist ik, maar waar hij precies in Houtigehage had gewoond wist ik niet. Hopelijk kon ik daar meer over vinden in de Dragtster Courant. Ik ben dus op Delpher gaan zoeken en ik kwam hem een paar keer tegen.

Feitze van Zwol in de Dragtster Courant 14-01-1905

De eerste keer in een advertentie in de krant van 14 januari 1905, waarin staat dat hij ‘eene boerenhuizinge met schuur, hok, erf en vijf perceelen bouw- en weiland’ heeft gekocht ‘op de Houtigehage onder Rottevalle.

Dat kan kloppen want in het bevolkingsregister van Achtkarspelen staat dat het gezin van Feitze en Lolkje op 6 mei 1905 is ingeschreven in Houtigehage.

Kuiken met vier poten

Een volgend berichtje dat ik tegenkwam waarin Feitze genoemd werd gaat over een kuiken: ‘Bij F. van Zwol te Houtigehage kwam een kuiken uit den dop met 4 pooten en vier vleugels. ’t Beestje is dood’.

Feitze van Zwol in de Dragtster Courant 14-07-1906

Verkoop

In 1921 zijn er plannen om te verhuizen. Feitze biedt zijn ‘Boerenhuizinge met schuur, w.i. stalling voor 20 koeien, erf en bijbehoordend wei- en bouwland aan de Middelstewijk’ te koop aan. Daarnaast worden ook ’twee kampen weiland aan den weg en aan de Houtigehaagsterwijk te Houtigehage’ aangeboden (Dragtster Courant 25-11-1921).

Feitze van Zwol in de Dragtster Courant 25-11-1921

Omdat er nu een naam genoemd werd kon ik verder gaan zoeken. Ik kwam er al snel achter dat de Middelstewijk en de Houtigehaagsterwijk niet meer bestaan.

Op de website Friesland op de Kaart kwam ik een topografische kaart tegen uit de periode rond 1905-1920. Op de site kan je die kaart over Google Maps leggen, zodat je de oude en de nieuwe kaart over elkaar heen kan zien.

Chromotopografische kaart 1919

Daaruit bleek dat de Middelstewijk niet bestaat als weg. De Houtigehaagsterwijk heet nu de Skoallewyk. Op deze manier kon ik aardig goed bepalen waar Feitze en Lolkje gewoond hebben.

De verkoop is blijkbaar gelukt. Op 29 april 1922 is het gezin vertrokken naar Hoogkerk.

En hoe is het nu in Houtigehage

Afgelopen weekend heb ik drie van mijn hobby’s gecombineerd: geocachen (een soort van schatzoeken met de gps), wandelen en genealogie. We hebben namelijk een wandeling gemaakt in de omgeving van Houtigehage om eens te kijken waar mijn voorouders gewoond hebben. Onderweg hebben we nog een paar geocaches gevonden.

Wandeling rond Houtigehage
De oranje pijl geeft aan waar Feitze en Lolkje gewoon hebben
Houtigehage
Dit zou ongeveer de plek zijn waar Feitze en Lolkje gewoond hebben.